Entreprenöriellt lärande gör skillnad

måndag 15 oktober 2012

Värt att titta närmare på?

I Uppsala Nya Tidning förs en intressant diskussion på ledarsidan. Den handlar om Finlands väg till bra resultat i skolan.....riktigt intressant läsning som det kan vara  värt att fundera över.

För oss som driver det entreprenöriella lärandet så känns Finlands skolsystem som en spännande tanke. Här verkar pedagogerna se det personliga lärandet som en utgångspunkt för utveckling....att utgå från individen och sen bygga vidare kan ju bli hur entrepreöriellt som helst.

"Man har betyg och kunskapskontroller, men det viktiga är inriktningen på varje elevs personliga lärande, att de enskilda skolorna får utforma mycket av läro- och kursplanerna på egen hand och att lärarna respekteras för sin professionalism".

"Och man har inte följt samma typ av politik som är populär i resten av världen. Medan många andra länder nu satsar på val och konkurrens mellan skolor och på standardisering och noggrann resultatkontroll så har man i Finland lagt tonvikten vid andra saker. Man kan välja mellan olika skolor, men det viktiga är att skolor kan samarbeta och stödja varandras insatser om det behövs för elevernas utveckling".

Nu är det inte tänkt att vi ska kopiera Finlands skolssytem och det är inte tanken heller. Men nog finns det en och annan gobit att titta närmare på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar