Entreprenöriellt lärande gör skillnad

tisdag 16 oktober 2012

Förmågorna utvecklas.....

Det samhällsorienterade ämnena är fantastiska att jobba med. Och ofta kan man integrera ämnena med varandra. Lyckas man dessutom arbeta med verklighetsanknutna uppgifter så ökar både intresset och motivationen. Men det är också det som är en del av vårt entreprenöriella förhållningssätt.

8:orna ska snart ta tag i Uppdrag Asien, vilket innebär att en stor del av jobbet läggs utanför skolan.....Att planera en Asienresa med hänsyn till geografi och religion är en utmaning. Men ska våra medarbetare lyckas så gäller det att jobba mot kunskapskraven och de förmågor som ska utvecklas. .

Med hjälp av våra uppdrag så:

  • Utvecklas den kommunikativa förmågan. Att samtala, motivera, presentera och diskutera är oerhört centralt i våra uppdrag.
  • Krävs det att analysförmågan används. Att jämföra, se likheter och skillnader samt att kunna resonera utifrån orsaker och konsekvenser.
  • Får man använda de teoretiska begreppen i ett sammanhang.
  • Måste man både söka och värdera fakta utifrån ett källkritiskt förhållningssätt.
  • Tränas den metakognitiva förmågan, Alltså att kunna lösa problem utifrån en viss situation. Man tvingas att både pröva och ompröva sina strategier och man tränas i att avgöra rimligheten i sina upptäcketer.

Och med snart fem års erfarenhet av det entreprenöriella förhållningssättet så vet vi att intresset och motivationen ökar med verklighetsanknutna uppdrag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar