Entreprenöriellt lärande gör skillnad

måndag 8 oktober 2012

Det måste vara tillåtet att "spränga" schemat....

Det borde gå att få till hur mycket samverkan som helst mellan skola och näringsliv. Men någonstans på vägen så dyker det upp hinder......

Vi som aktivt har jobbat med det entreprenröiella förhållningssättet under flera år vet att det går att få till både kortare och lite längre samarbeten. Men det kräver ett mer flexibelt tänkande från skolans sida. Först och främst så är det skolan som måste vara drivande och ligga på för att både få och upprätthålla kontakten. Stressade företagare prioriterar inte skolan i första hand.....så är det bara.

Men ska det blir ett samarbete värt namnet så måste lärare och rektorer bli flexibla. Det går inte att tro att man kan styra näringslivet så att det passar in ett befintligt skolschema. Det som behövs är att man tillåts att "spränga" schemat när tillfälle till samverkan är möjligt. 

Ska samarbetet med näringslivet ge positiva effekter på lärandet så är det ett mer långsiktigt samarbete som ska till....och det är också det som Svenskt Näringsliv kommer fram till i sin senaste rapport. Visst kan ett enstaka studiebesök vara intressanta men det är sällan eller aldrig som det påverkar lärandet i någon större omfattning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar