Entreprenöriellt lärande gör skillnad

torsdag 31 oktober 2013

Uppdraget från Skolverket står fast

Det är med ett entreprenöriellt förhållningssätt är alltid lika intressant. Ja,visst, säger lärare och rektorer...men kikar man inte i de mer eller mindre stängda klassrummen är det inte lika självklart.

Men kikar man in i skolans styrdokument så är det entreprenöriella förhållningssättet ingenting som man kan välja bort. Varken rektorer eller lärare kan säga att man inte vill eller att man inte känner för att tänka nytt kring sin egen undervisning.

För att man måste tänka nytt det är helt klart. Däremot behöver inte det entreprenöriella se ut samma sätt varken på den egna skolan, i kommunen eller i Sverige för övrigt. 
Men uppdraget från Skolverket står fast:
 
"Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Skolan ska därigenom bidra till att eleverna utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap".

Det kan i bland kännas lite märkligt att man på många håll i skolsverige sitter timme ut och timme in och funderar på om det entreprenöriella förållningssättet är något för mig som pedagog...men det är inte där diskussionen ska ligga.

Tänk om tiden kunde användas för att tänka på HUR den entreprenöriella pedagogiken eller förhållningssättet kan omsättas i just mitt klassrum. Det är där som diskussionen ska landa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar