Entreprenöriellt lärande gör skillnad

måndag 5 maj 2014

Skolverket ger med den ena handen och tar med den andra....

Nationella proven står för dörren i våra samhällsorienterade ämnen och nästa torsdag och fredag är  det dags. Man kan ju tycka vad man vill om proven.... men att de ska genomföras är helt klart.

Däremot är tidpunkten mycket illa vald. När proven väl är genomförda återstår endast nio arbetsdagar och på denna tid ska proven rättas och betygen sättas....allt detta inom ramen för lärares arbetstid.

Det som är ännu mer besynnerligt är styrdokumentens strävan efter att arbeta med formativ bedömning...men men det här upplägget finns inget utrymme för våra medarbetare att se proven som en process i det egna lärandet. Nix, här är det rätt och fel som gäller.

Vi som har ett entreprenöriellt förhållningssätt till kunskap ser den formativa bedömningen som en oerhörd tillgång. Det ger fantastiska möjligheter att skapa en lärandemiljö där var och en kan få visa sina kunskaper på bästa sätt.

Men Skolverket ger formativa direktiv med den ena handen och tar snabbt tillbaka de med den summativa. Nu minsann verkar det formativa vara som bortblåst.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar